Daar hopen we natuurlijk wel op. Maar zo niet, dan moet er snel werk verricht worden. Herstel is dan een optie, of juist complete vervanging.
Sommige producten moet je om de paar jaar vervangen. Afhankelijk van het onderhoud aan jouw hemelwaterafvoer, geldt die regel ook daarvoor. En naast de moeite die jij er al dan niet in steekt, is ook het klimaat verantwoordelijk voor de staat van jouw goten en regenbuizen. Constant worden deze namelijk blootgesteld aan de elementen, wat slijtage en uiteindelijk zelfs compleet verval in de hand werkt. Een klein krasje wordt een naad, een naad een scheur en die groeit dan uiteindelijk weer uit tot een volledige barst. Hoe je die situatie vervolgens aanpakt hangt af van hoe ernstig de situatie precies is.
Vervangen of niet?
Het begint met slijtage en vele jaren later zijn de gevolgen daarvan duidelijk te zien. De uiteindelijke beschadigingen kunnen ertoe leiden dat je niet langer kunt vertrouwen op de kwaliteit van jouw beugels, goten en regenbuizen. Je dakgoot vervangen lijkt dan de meest voor de hand liggende oplossing. En dat kun je maar beter zo groots mogelijk aanpakken door ook je boeidelen aan te pakken. Die raken namelijk het snelst in verval van allemaal, wat betekent dat je er verstandig aan doet om alle in één keer te vervangen wanneer dat nodig is. Anders ben je veel te vaak met het fixen van je afvoer bezig en kost dat je naast tijd ook nog een heleboel extra geld. En daar zit jij niet op te wachten, lijkt ons zomaar.
Aandachtspunten
Eén oppervlakkige beschadiging is natuurlijk niet genoeg om groot alarm te slaan. Actie ondernemen hoeft pas wanneer het echt uit de hand lopen. Bijvoorbeeld wanneer je te maken hebt met:
- Scheurtjes en barsten
- Opengescheurde naden
- Uitdroging van de dakgoot
- (Hevige) vervuiling van de dakgoot
Toch repareren?
Wanneer de effecten behoorlijk plaatselijk zijn, kan een dakgoot reparatie je redding zijn. Dat is vele malen goedkoper dan alles te moeten vervangen. Wanneer meerdere buizen en goten helemaal te barsten zijn, is een reparatie uiteraard geen optie. Dan kom je niet om algehele vervanging heen.
Duurzame materialen
Om niet het hele jaar door in de weer te zijn met jouw hemelwaterafvoer, zorg je ervoor dat die niet verstopt zit door je goten met regelmaat te controleren. Bovendien kies je een betrouwbaar en duurzaam materiaal om als basis te dienen voor je afvoersysteem.
Kunststof
Sinds jaar en dag is koper aan de kant gezet als materiaal waarmee afvoeren worden gemaakt. Het ziet er prachtig uit, zeker. Maar het slijt ook behoorlijk snel! Dat zal je met kunststof niet snel gebeuren. Goten, buizen en andere onderdelen van dit materiaal zijn in vele verschillende modellen en kleuren leverbaar. Bovendien zijn ze het hele jaar door tegen alle elementen opgewassen en is onderhoud een peulenschil.
Zink
Er zijn nog wel metalen die als afvoer gebruikt worden. Zink is hier een prachtvoorbeeld van. Het is wel behoorlijk duur, maar net zo bestand tegen alle weersomstandigheden als kunststof. Het ziet er echter wel wat mooier uit en daar legt menigeen graag een paar centen extra voor neer.